Mineralolja

Jag vet att många är osäkra på mineralolja och vill veta mer.
Många har bara hört att det är skadligt, men vad är det egentligen?
Och vart finns det?
Jag har satt ihop lite information jag själv läst, mer som en sammanfattning, tro inte att jag forskat i detta själv :P
Sedan får ni väl avgöra själv hur ni ser på mineralolja, och kom ihåg att det finns många som säger att dom "rengjort" mineraloljan så att den är så pass "fin" att det inte är skadligt att använda den längre, och med det jag skriver under så motbevisar jag inte det, snarare ifrågasätter om det är möjligt.
Mineralolja används flitigt eftersom det känns bra för huden för stunden och för att det är billigt att fylla ut dina produkter med.
Allt under är andras citat:

Vet du egentligen vad du tvättar och smörjer dig med?
Det är svårt att skilja mellan de produkter som verkligen är naturliga och de som bara påstås vara det. En vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter är mineralolja (andra namn är petroleum, vaselin och paraffin). Detta gäller också "naturliga produkter", "naturprodukter" eller "örtkosmetika". 
Det är en restprodukt från oljeindustrin.
Andra användningsområden för mineralolja är till bilmotorer och som symaskinsolja.

Mineraloil free
Denna märkning innebär att produkten innehåller max 10 % mineralolja! Märkningen förekommer t.ex. på produkter tillverkade i Tyskland.

Mineraloljan blockerar mellan 40 och 60 % av hudens porer, vilket försämrar hudens naturliga återfettning. Det är därför du blir beroende av t.ex. cerat för att fetta in huden.
Det lömska är att det känns bra för stunden. 

Sandra Kleinaus studie från 1993 visar att paraffinolja lagras i kroppen och kan ge ledgångsreumatism. När hon strök mineralolja på huden på råttor, så visade det sig att huden tog upp mineraloljan.
Forskning har visat samband mellan användande av mineralolja och ledgångsreumatism.

Arbetarskyddsstyrelsen har sedan 1979 kommit en lång bit på vägen för att på sikt få bort mineraloljor inom industrin. "Den som får oljan på händerna skall omedelbart tvätta bort den med tvål och vatten".

Mineralolja (råolja) bildas i en nedbrytningsprocess långt ner i jorden av dött växtmaterial. Namnet till trots finns det inga mineraler eller vitaminer. Det är ett helt dött material och därför finns det inget av värde däri, för huden att ta upp.
Mineralolja är skadligt för såväl djur, natur som människor.

Det finns flera olika namn på ämnen som tas från mineralolja:
Ozokerit (ingår t.ex i mascara), Polyisobutene (ingår t.ex. i lipgloss), Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Mineralolja, Petroleum, Paraffinum, E 905, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum vaselini, Vaselin Oil, Paraffin Oil, Liquid paraffin, White mineral oil.


I vanliga hudvårdsprodukter - inte minst i babyprodukter - finns en mängd råvaror som har sitt ursprung i råolja eller som framställs av miljöfarliga kemikalier. Och de heter inte alltid mineralolja, vaselin eller paraffin. Observera att både Body shop, Apoteken och många hälsokostbutiker också säljer produkter med mineraloljor, - läs innehållsdeklarationen.


Mer information hittar du här:
http://www.pureskin.se/ravaror_inte.php?osCsid=8c2f327c4e40b42bae9bad9af1e05520
http://www.dermanord.se/mineraloil/mineralolja.htm


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0